Astăzi vom discuta despre o altă cauza de durere în piept: pericardita. Sau în limbaj popular “apă la inima”. Ce este aceasta?

În mod obișnuit inima umană este “învelită” în două foițe subțiri, care au rol protector, care sunt separate între ele de o cantitate mică de lichid ce le ajută să gliseze una pe cealaltă. Aceste foițe formează pericardul.

În situații în care pericardul este inflamat, se formează o cantitate mai mare de lichid decât este normal. La început, pacietul se simte mai obosit, primește aer mai greu și apare o durere în piept care este modificată de poziție. Cea mai confortabilă poziție pentru un pacient cu pericardita este aceea în care este aplecat în față. Durerea tinde să se accentueze la inspirul profund. În cazuri extreme se poate ajunge la situația extrem de gravă în care lichidul comprimă cavitățile inimii (în limbaj medical această se numește tamponadă).

Care este soluția?

În pericardită, poate mai mult decât în alte boli este esențial să determinăm cauza care a stat în spate. Uneori este vorba de viroze, chiar și virozele banale din cursul iernilor se pot complica cu pericardită. O altă posibilă cauza este afectarea glandei tiroide (hipotiroidism). Acești pacienți dezvoltă și o serie de alte simptome specifice afectării tiroidieni, printre care îngroșarea pielii, o putere scăzută de concentrare, oboseală, edeme, creștere în greutate. Poate mai important decât toate celelalte este evaluarea unor posibile neoplazii. Uneori pericardita apare că fenomen asociat unui cancer, de aceea este necesar un istoric complet, o evaluare atentă a tuturor simptomelor și efectuarea unui set de analize adaptat fiecărui caz în parte.

Care este tratamentul?

De cele mai multe ori este unul simplu, bazat pe antiinflamatoare. La o săptămâna de la stabilirea diagnosticului de pericardita pacientul este invitat la o reevaluare, se măsoară încă o dată ecografic cantitatea de lichid și apoi se stabilește conduită ulterioară. În situații rare în care cantitatea de lichid este extrem de mare sau acumularea s-a produs rapid, producând compresiune asupra cavităților inimii, este necesară evaluarea chirurgicală a lichidului.

“Uneori în spatele unei infecții aparent banale…se ascund alte lucruri care necesită atenție.”Dr. Micloș-Balica Monica, Medic specialist cardiologie

În loc de concluzie…de cele mai multe ori pericardita nu este un diagnostic grav. Dar uneori poate suna ca un “clopoțel de alarmă” care indică spre o patologie mult mai imporanta, și care necesită evaluare completă și tratament.